Android е най-популярната ОС за смартфони, потвърждава Gartner

За една година делът на Android платформата сред смартфоните се е увеличил от 9,6% на 36% според най-новото проучване на Gartner на глобалния пазар на мобилни комуникационни устройства.
Изследователската агенция Gartner публикува поредния си отчет за състоянието на глобалния пазар на мобилни комуникационни устройства с резултатите за първото тримесечие на годината (Q1 2011). Според доклада, през споменатия период в света са продадени общо 427,8 млн. мобилни устройства, което е с 19% повече в сравнение с аналогичния период на 2010 г. От тях 23,6% (или около 100,8 млн. броя) са смартфони, които реализират внушителен годишен ръст (спрямо Q1 2011) в обема продажби от 85%, а се очаква през второто тримесечие резултатите да бъдат още по-впечатляващи заради многото новообявени устройства, които тепърва навлизат на пазара.
Според изнесените от Gartner данни, най-популярна операционна система сред смартфоните е Google Android, която вече държи 36% от световния пазар на този тип устройства, докато по същото време миналата година делът и е бил само 9,6%. На второ място по популярност с 27,4% дял е платформата Symbian, чийто дял за последната година обаче е намалял значително (от 44,2% през Q1 2010, когато това е била водещата операционна система за смартфони). Съвсем малко дял е заработила операционната система iOS на Apple, а намаление с 6,8% отбелязва делът на RIM платформата. В същото време почти двойно (от 6,8% на 3,6%.) е паднал делът на Microsoft ОС-базираните смартфони въпреки запазения годишен брой на продажбите.
Според прогнозите на аналитиците обаче, в бъдеще се очаква увеличение на дела на Windows Phone 7-базираните смартфони – поне това е очакваният резултат от сътрудничеството между Microsoft и Nokia.

0 Response to "Android е най-популярната ОС за смартфони, потвърждава Gartner"

Публикуване на коментар