Да навлезем в "облака" с Windows Live SkyDrive, Dropbox и Amazon Cloud Drive

Наскоро Amazon се присъединиха към потребителското "облачно" пространство с Amazon Cloud Drive и се изправиха в пряка конкуренция срещу Windows Live SkyDrive и Dropbox. Тези три услуги за съхранение на данни във виртуално пространство, по всяка вероятност ще диктуват пазара в близко бъдеще и е редно да им отделим подобаващо внимание.

Windows Live SkyDrive

Официален сайт: http://explore.live.com/windows-live-skydrive

Добрите страни

Windows Live SkyDrive предоставя 25GB свободно пространство. Интегрира се свободно с Windows Live Mail (Hotmail) и други Windows Live услуги, като онлайн версията на Microsoft Office. Дизайна е приятен, изчистен и интуитивен, с приятни опции специално за видео и снимки, чрез които споделянето им сред редица платформи е детска игра.



Лошите страни

Като изключим сериозното безплатно свободно пространство, реално SkyDrive не предлага много. Спокойно можем да кажем, че това са просто 25GB пространство и нищо повече. Също така, не съществува варианта да увеличите това пространство - 25GB са 25GB, а платени допълнителни варианти няма. Друг минус е, че не можете да качвате файлове по-големи от 50MB.



Присъда

Ако не използвате Windows Live Mail и онлайн версията на Microsoft Office, за вас SkyDrive ще са просто 25GB безплатно свободно пространство, в което няма да можете да съхранявате файлове по-големи от 50MB.

 Dropbox

Официален сайт: http://www.dropbox.com

Добрите страни

Dropbox предлага само 2GB свободно пространство, но всъщност можете да го увеличите до 16GB, ако използвате за реферати вашите приятели, познати, членове на семейството и т.н. За 100 или 200 долара на година, можете да получите 50GB или 100GB, респективно, но в тях не се включват рефератите (които се удвояват, ако използвате платена услуга, т.е. до 32GB). За разлика от Windows Live SkyDrive, Dropbox е не просто място за съхранение на файлове, но също така държи копия на всички изтрити файлове, в случай, че решите да ги върнете. А за символична такса, можете да използвате неограничен брой копия.

Най-добрата част от Dropbox е, че може да синхронизира съдържанието между всичките компютри, които ползвате. Ако държите много данни в Dropbox, това означава, че имате бекъп на цялата тази информация. В допълнение, ако синквате между машини, Dropbox първо ще синхронизира файловете сред локалната ви мрежа, правейки целия процес значително по-бърз, когато всичките ви компютри са в една мрежа. Не на последно място, Dropbox е съвместим с богат спектър от операционни системи, включително всички мобилни, така че достъпа до файловете ви е гарантиран навсякъде, където има Интернет. О, всъщност и още нещо - Dropbox служи и като чудесен файлов мениджър, организирайки повече от сполучливо голям брой файлове и директории.



Лошите страни

Имате нужда от повече от 100GB (132GB, ако ползвате всичките си реферати)? Това ще ви струва доста скъпо. Първо, трябва да направите Dropbox Team, а след това да се разделите със 796 долара на година за 350GB (има и значително по-скъпи варианти). Dropbox не позволява да съхранявате файлове извън вашия Dropbox, а и не е удачно да го използвате за бекъп или синхронизиране на каквито и да било комплексни и системни файлове, които могат да причинят сериозни проблеми. За пример, синкването на iTunes с Dropbox сред няколко машини, може да ви създаде главоболия, тъй като iTunes запазва библиотека в един файл.



Присъда

Dropbox е страхотно "облачно" решение, ако имате нужда от синхронизиране, организиране и достъп до файловете ви от редица платформи и машини. Ако обаче пространството не ви стига или просто не желаете да плащате за повече, обмислете и други "облачни" варианти.

Amazon Cloud Drive

Официален сайт: https://www.amazon.com/clouddrive



 Добрите страни

От години Amazon предлагаха свободно пространство с услугата Simple Storage Service (S3), но тя беше насочена към разработчиците. Те от своя страна, освен че ползваха S3, за да съхраняват тонове файлове към техните уеб приложения, впрегнаха платформата за създаването на облачни услуги. Реално Cloud Drive е разширение на S3, но за масовата аудитория и това трябва да ви дава добра представа за надеждността на самата услуга.

Откъм опции, Amazon Cloud Drive лесно може да спечели меломаните, тъй като се възползва от приложението Amazon Cloud Player, достъпно за притежателите на Android-базирани смартфони, с интеграция и за някои Интернет браузъри. А това е великолепно, ако искате постоянна връзка с любимата си музика.

Cloud Drive предлага 5GB свободно пространство, което е малко от всички гледни точки. За щастие, Amazon предлагат допълнителни 20GB за година, ако купите MP3 албум,

което означава, че ще спестите поне 10 долара от цената на 20GB акаунт. А при определени условия, свободното пространство може да достигне и 1TB. За сравнение, ще получите два пъти повече пространство с Cloud Drive, спрямо това, което предлага Dropbox за същите пари.



Лошите страни

Да, Amazon Cloud Drive е достъпен за Android, но не и за iOS. Не можете да използвате уеб приложението в Safari, без да принудите Cloud Player да зареди десктоп версията на приложението. С други думи, ако сте фенове на Apple, трудно ще станете фенове на Cloud Drive. И макар Amazon да имат ресурсите да разширяват и предлагат повече, спрямо Dropbox, поне на ниво опции, все още значително изостават.


Присъда

Ако сте меломани, но не сте сред фанатизираните фенове на Apple, Amazon са готови да ви предложат добра "облачна" услуга в лицето на Cloud Drive. Ако обаче имате приоритети отвъд облачно-базиран музикален плейър и масивни количества евтино онлайн пространство, то се насочете към друга "облачна" услуга.


В заключение

Това което е наистина страхотно по отношение на Amazon Cloud Drive, Windows Live SkyDrive и Dropbox е, че става въпрос за три съвсем различни "облачни" услуги. Тук въпросът не е коя от трите е най-добрата, а коя ще ви подхожда най-добре на изискванията. Ако имате нижда от синхронизиране и организиране на файлове, Dropbox е за вас. Ако искате да не плащате, но да имате 25GB пространство и същевременно ползвате Hotmail и онлайн варианта на Microsoft Office, то за вас е Windows SkyDrive. Ако искате достъп до музиката си навсякъде, където сте с достъп до Интернет и същевременно искате свободно пространство на разумни цени, за вас е Amazon Cloud Drive.

0 Response to "Да навлезем в "облака" с Windows Live SkyDrive, Dropbox и Amazon Cloud Drive"

Публикуване на коментар