Нов поглед към бъдещето на РС-тата

Взимайки предвид възхода на таблетите и смартфоните през последните няколко години, редно е да се запитаме (за пореден път) какво бъдеще очаква персоналните компютри. Ще изчезнат ли тромавите PC-та от домовете ни и какво би се появило на тяхно място? Как биха могли да еволюират РС-тата – ще се превърнат в устройства, подобни на таблетите, или ще запазят форм фактора на лаптопите? Отговорите на тези и много други въпроси ще се опитаме да дадем с настоящия материал.
Чарковете: по-малки, по-бързи и по-евтини

В съвремието тържествува тенденцията устройствата да стават все по-малки, същевременно интегрирайки повече функции. Много вероятно е в следващите няколко години изчисленията на РС-тата да се извършват от един чип. Все по-популярна става технологията SoC (System on a Chip), която намира приложение в голяма част от новите джаджи, като смартфони и таблети. В допълнение, вече е ясно, че Windows 8 също ще поддържа SoC, което е поредното доказателство, че технологията има място и в РС-тата.

Разбира се, в следващите няколко години, PC-тата ще се възползват от преимуществото на "пакетите", комбиниращи централен процесор и графичен процесор, чието популяризиране стартира с AMD Fusion системите. CPU и GPU в едно, означава по-малко лаг в комуникацията помежду им. А това ще бъде подкрепено и от закона на Мур (според който процесорната мощ се удвоява на всеки 18 до 24 месеца), за който аналитиците говорят, че ще продължи да работи, дори в периода 2015-та – 2020-та година, освен ако квантовото тунелиране (където понастоящем частици като електроните скачат през тънки бариери, причинявайки проблеми по целия компютърен чип) не бъде изгладено, така че да навлезе в масова употреба. С други думи, в не толкова далечното бъдеще, ще имаме 32 милиарда транзистора на един чип - да, това е 32 с девет нули след себе си.

За тези, които са маниаци на тема скорости – като учени, които предпочитат да вършат работата си от дома, наместо от лабораторията – ще е възможно закупуването на потресаващо титаничната мощ на 1000-ядрен процесор, какъвто учени от Глазгоу, Шотландия разработиха в края на миналата година. За създаването му е използван FPGA (field programmable gate array), скоростта му е 20 пъти по-голяма от тази на настоящите процесори, при това използва по-малко електроенергия и отделя по-малко топлина.

За простосмъртните подобна изчислителна мощ ще е достъпна благодарение на "облака". В днешно време едва започваме да виждаме възможностите на тази технология, но за в бъдеще "облакът" крие гигантски потенциал.

Нова дисплей технология

Независимо дали ви харесва или не, 3D технологията е нещо, което големите компании желаят да интегрират във всеки аспект от потребителската електроника, включително и PC-тата. Бъдещето обаче, не е на очилата, главоболието и изморяването на очите, а на дисплеите, възползващи се от автостереоскопичната 3D технология, т.е постигането на триизмерен ефект без необходимостта от 3D очила. Тази технология вече направи масовия си дебют с първата портативна автостереоскопична конзола Nintendo 3DS, но е очевидно, че в следващите няколко години има място за развитие. Не на последно място, следващото поколение дисплеи вероятно ще са с мултитъч възможности, измествайки съвременните сингълтъч екрани.

Форм фактор

Бъдещите мултитъч PC-та, вероятно ще изоставят настоящия тромав форм фактор и ще приемат разнообразни форми. Нека вземем за пример концепцията за три-екранен смартфон , която беше представена в началото на настоящата година. Три-екранни лаптопи и таблети, които се разгъват, когато е необходимо допълнителното пространство подобно на карта, ще са страхотна придобивка за широк спектър от потребители. Възможно е в недалечно бъдеще да видим и реализирането на BendDesk концепцията, представена в следното видео:
Най-хубавото е, че тези мултиекранни устройства, ще са изключително пестеливи откъм енергия, леки и, ако можем да вярваме на прогреса на дисплей технологиите, ще са направени от тънък и гъвкав материал.
Операционната система

Операционната система на бъдещето трябва да е гъвкава, енергична и по-интуитивна, поддържайки всичко, което средностатистическия потребител би искал да използва – от стандартните приложения, през уеб приложения, включително и с ясно изразена интеграция за мобилни приложения. Много от бъдещите PC-та ще включват опростени откъм функции, пестящи памет ОС с отворен код, като мобилната Android, която е съвместима с богата гама от програми.

Всяка операционна система на бъдещето трябва да се възползва от "облака", където ще е възможно автоматичното запазване на файлове (онлайн) и издърпването на всичко необходимо, където е достъпен Интернет (мислете за Dropbox, но на стероиди).

Разбира се, Windows все още ще е наличен, но доминацията му няма да е толкова осезаема, заради конкурентни операционни системи, подобни на Android.

Специални функции

PC-то на бъдещето ще се възползва от HVD (Holographic Versatile Disc), нов оптичен стандарт, който в момента се разработва, като се спряга за наследник на Blu-Ray и HD-DVD. Големи компании, като Sony, Philips, Lanix, TDK, Panasonic и Optware, вече са потвърдили, че до 2019-та година ще пуснат първите 1-терабайтови HVD дискове, но технологията е способна да възпроизведе и 6TB дискове. Разбира се, по това време свалянето на файлове от Интернет и стрийминг мултимедията ще са още по-популярни отсега.

Не трябва да забравяме, че телевизията ще продължи да се бори за своето място, след като през последните няколко години губи интереса на съвременния потребител. Това означава, че PC-то на бъдещето ще се свързва по-лесно и ефективно с ТВ, използвайки безжичен видео стандарт като WHDI .
Редица анализатори очакват голям скок и на PC аудиото още в близките 2-3 години. А още следващото ви PC може да бъде с Dolby Home Theater v4, който е сериозна стъпка в усъвършенстването на PC колонките.

Източник: PcWorld.bg

0 Response to "Нов поглед към бъдещето на РС-тата"

Публикуване на коментар